مشاوره قبل و بعد از طلاق
Contents
مشاوره قبل و بعد از طلاق
خانواده به لحاظ قدمت ابتدائی ترین و به لحاظ گستردگی جهان شمول ترین نهاد اجتماعی است. چگونگی کیفیت زندگی و تاثیر آن بر اجزای جامعه همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. یکی از مشکلات شایع امروزی که مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است وجود تعارضها و تنشهای زناشویی است. اشتغالات ذهنی بالا و منابع بیرونی استرس زا به شدت زوجین را تحت فشار قرار داده است و هر دو با توجه به اهداف خود به مرور زمان از یکدیگر فاصله گرفته اند. اگرچه تعارض های زناشویی طبیعی است اما اگر ادامه داشته باشد و تشدید شود، میتواند اثرات جدی و مخربی روی سایر اجزای خانواده داشته باشد.
گاهی وجود تعارضها و تنشهای جدی میان زنان و شوهر ادامه زندگی مشترک را برای آنها غیرممکن نموده و تصمیم آنها به طلاق را پررنگ میکند. اما این تصمیم اثرات سو و مخربی بر جامعه و فرزندان خانواده خواهد داشت.
میتوان گفت مشاوره طلاق که شامل مشاوره قبل و بعد طلاق است ، تقریبا مشاوره ای جدید است و زمانی که زوجین تصمیم به طلاق میگیرند میتوانند برای گرفتن تصمیمات بهتر و همچنین کاهش استرس و اضطراب به مشاور مراجعه نمایند، تا در شرایط بهتر و آرامتری به بررسی موقعیت بپردازند.
در این مقاله با انواع مشاوره طلاق و مراحل آن آشنا خواهید شد.
مشاوره طلاق چیست؟
مشاوره طلاق شامل مشاوره قبل طلاق و مشاوره بعد از طلاق است. مشاوره قبل طلاق به زوجین کمک میکند که تصمیم بگیرند با بررسی شرایط موجود میتوانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند و اختلافات را حل کنند یا خیر. مشاوره بعد طلاق همچنین به کاهش استرس و اضطراب و ادامه زندگی آرام پس از طلاق کمک میکند.
اگر تصمیم به طلاق گرفته اید استفاده از یک مشاور باتجربه و ماهر بسیار سودمند است از آنجایی که 80 درصد طلاق ها در 5 سال اول زندگی اتفاق میافتاد، وجود یک مشاور مسلما راه گشا خواهد بود. انجام مشاوره طلاق لزوماً به معنی کمک به جدا شدن زوجین نیست، بلکه مشاور با بررسی مشکلات و مسائل مختلف زندگی زناشویی بهترین راهکار را برای اصلاح روابط زن و شوهر و رفع مشکلاتشان ارائه می دهد. در صورت حل نشدن مشکلات، مشاور سعی می کند طلاق با کمترین تنش اتفاق بیفتد تا اثرات سو آن نیز کاهش یابد.
در طی فرایند طلاق چه مراحلی را می توان انتظار داشت؟
از بسیاری جهات، مراحل طلاق و جدایی را میتوان شبیه مراحل جدا شدن از یک دوست عزیز دانست. شخصی که برای طلاق اقدام میکند نیز در حال حرکت در مسیر جدا شدن از فردی است که احتمالا نقش زیادی در زندگی او داشته است و با طلاق در واقع رابطه بین آن ها پایان می باید. مانند سایر از دست دادنهاو جداییها، فرد ممکن است در جریان طلاق نیز احساساتی مانند احساس ناراحتی و خلا را حس کند. براساس تجربه معمولا فرد احساسات زیر را ممکن در طی مراحل طلاق طی کند. هرچند که تجربه هر شخصی ممکن است متفاوت باشد. معمولا مراحلی که در طی مراحل طلاق طی شود، شامل موارد زیر است:
انکار: در ابتدا، ممکن است فرد به سختی شرایط را بپذیرد و با این باورکه اوضاع بهتر و رابطه ادامه پیدا خواهد کرد، طلاق گرفتن را انکار کند.. عدم اطمینان: پس از انکار طلاق، و هنگامی که شخص به این باور میرسد که طلاق اتفاق می افتد، ممکن است دچار احساس غم و اندوه شود. اگر طرف مقابل آغاز کننده طلاق باشد، ممکن است شما با احساس طرد و نادیده گرفتن مواجه شده، به علاوه ممکن است در مورد آینده خود احساس عدم اطمینان کنید و ترس و اضطراب به سراغتان بیاید.
خشم: در بعضی مواقع، آن احساسات غم و ترس می تواند به احساس خشم تبدیل شود. ممکن است از همسر سابق خود و یا سایر افراد خانواده خود عصبانی شوید. در این زمان، ممکن است احساسات منفی سراغتان بیاد و این احساسات میتواند به روابطتان با دیگر افراد و یا حتی فرزندتان آسیب برساند.
چانه زنی: در بعضی مواقع، وارد مرحله ای میشوید که میخواهید اوضاع را تغییر دهید. ممکن است شما از نحوه اتفاقات پیش آمده، احساس پشیمانی کنید. به دنبال آن باشید که اوضاع را اصلاح و بهتر کنید.
گناه و افسردگی: اگر چانه زنی موفقیت آمیز نباشد،امکان دارد خودتان را بیش از پیش مقصر بدانید. ممکن است به اشتباهاتان نگاه کنید و نسبت به آنها احساس بدی داشته باشید. هرچه بیشتر در این مراحل بندیشید، با احساس غم و اندوه شدیدتر ی مواجه شده و حتی ممکن است احساس افسردگی کنید. اگر این احساس غم و اندوه بیشتر شود میتواند مشکل ساز باشد به خصوص اگر نتوانید مسئولیت کارهایی که کردید را بپذیرید.
پذیرش: سرانجام این واقعیت را می پذیرید که زندگی مشترک شما رو به پایان است. ممکن است هنوز هم کمی احساس ناراحتی داشته باشید اما به مرور احساس بهتری خواهید داشت و برای شروع زندگی جدید اماده میشوبد.
گذر از این مراحل میتواند پرتنش و چالش برانگیز باشد، و طی کردن مسیر درست دشوار است.در این موارد است که باید به دنبال مشاور طلاق باشید.
چه زمانی باید به مشاور طلاق مراجعه کنیم؟
بسیاری از افراد ممکن است بدون نیاز به مشاور و به تنهایی برای طلاق اقدام کنند. این امر به ویژه زمانی که زوجین شرایط موجود را پذیرفته برای طلاق توافق دارند، اتفاق میافتد. با این حال، برای برخی از زوجین، وضعیت به این آسانی نیست و در این موارد، مشاوره طلاق می تواند گزینه خوبی باشد. افرادی که در حین مراحل طلاق احساس نگرانی و غم و اندوه فراوان دارند، معمولا جز دسته ای هستند که به مشاور طلاق نیاز دارند و باید از طریق یک مشاور توانا پشتیبانی شوند. به علاوه احساسات زیر معمولا در کسانی که به طلاق فکر میکنند مشاهده شده است:
- اختلال در خواب
- عدم تمرکز یا تمرکز ضعیف
- عدم علاقه به انجام فعالیت
- کم اشتهایی
- کاهش وزن یا افزایش ناگهانی وزن
- حس سرخوردگی
- افکار خودکشی
- گوشه گیری
- احساس بی ارزش بودن
- افسردگی
- اضطراب بیش از حد
در موارد فوق بهتر است احساس خود را با یک روانشناس حاذق درمیان بگذارید.
مزایای مشاوره طلاق
مشاوره طلاق روشی است که به زوجها کمک میکند فرآیند طلاق با تنش و مشکلات کمتری به پایان برسد. خانوادههایی که اقدام به طلاق میکنند در یک سیستم ناایمن زندگی میکنند، صمیمیت بین افراد شکسته شده است. احساس دلبستگی و روابط دوجانبه در این خانوادهها به درستی شکل نمیگیرد. افرادی که در این خانوادهها زندگی میکنند اغلب مشکلات متعددی را تجربه میکنند و این مشکلات هم در زمینه عاطفی و هم در زمینه شناختی و ارتباطی میباشد. تجربه چنین مشکلاتی باعث میشود که هم زوجها و هم کودکانی که در این خانوادهها زندگی میکنند در سایر محیطها نیز دچار مشکل شوند. مشاور طلاق شیوهای از درمان است که علاوه بر اینکه به زوجها کمک میکند تصمیم صحیحی در مورد جدایی بگیرند و مراحل آن را با مشکلات منفی کمتری طی کنند به آنها کمک میکند تا مشکلات خود را درک کرده و در طی این فرآیند به اصلاح آن بپردازند این درمان به زوجها کمک میکند تا شیوه ارتباطی خود را بازبینی کرده و عواطف منفی خود را با یک درمانگر توانا و آموزش دیده بیان کنند و راههایی را بیابند تا با کمک آن نیازهای خود، طرف مقابل و کودکان خود را تامین نمایند. یک محیط خانوادگی امن بعد از طلاق ایجاد نمایند.با اعضای خانواده ارتباط بیشتری برقرار نمایند و از حمایتهای آنان برخوردار گردند و الگوی زندگی جدیدی را تمرین نمایند و مسئولیت خود در هر رابطه را بپذیرند و جلوی تکرار اشتباه را در آینده بگیرند.
مشاوره طلاق به کودکان کمک می کند به هر دو والد احترام گذاشته و احساس گناه، ترس، اضطراب، خشم و … را به صورت موثری بیان نموده و یاد بگیرند با سیستم جدید کنار بیایند.
یکی دیگر از مزایای مشاور طلاق آشنایی با قوانین و حقوق طلاق میباشد بسیاری از افراد با این قوانین آشنا نیستند و ممکن است حقشان ضایع شود.
مشاوره قبل طلاق
در مرحله پیش از طلاق که شامل طلاق عاطفی و تصمیم گیری برای طلاق است معمولا زوجین دارای تعارضات زیادی هستند و احساسات منفی شدیدی را تجربه می کنند. همین مشکلات ارتباطی و عدم توانایی به برقرای ارتباط، زوجین را به سوی طلاق سوق میدهد. مشاوران در این مرحله ابتدا سعی میکنند عواطف منفی زوجین نسبت به یکدیگر را کاهش دهند و امکان انجام فعالیتهای مشترک را افزایش دهند. روانشناسان سعی میکنند با استفاده از راهکار و تکنیکهای مثبت روانشناسی مانند تشکر و قدردانی، بررسی نقاط مثبت یکدیگر، یادآوری خاطرات از عواطف منفی زوجین بکاهند. آموزش مهارتهای ارتباطی و حل مسئله نیز از راهکارهای موثر این مرحله است.
مشاوره بعد طلاق
بعد از طلاق زوجین احساسات جدیدی را تجربه میکنند، احساس از دست دادن، احساس ترس، احساس عدم اطمینان به آینده و…
مشاوره بعد از طلاق به زوجین کمک می کنند بتوانند با احساسات خود کنار بیاید و همچنین آن را کنترل نمایند و با پذیرفتن شرایط موجود برای زندگی آینده خود برنامه ریزی کنند و زندگی لذت بخشی را شروع نمایند.
بعضی از افراد بعد از طلاق دچار افسردگی شده و احساس تنهایی میکنند؛ مشاوره بعد طلاق به این افراد آموزش میدهد مشئولیت زندگی خود را بپذیرند و با افراد جدید آشنا شوند. و حتی در صورت تمایل به ازدواج مجدد بتوانند فرد جدید را وارد زندگی خود نموده و به او متعهد باشند.
موردی دیگری که تاثیر مشاوره پس از طلاق در آن بسیار زیاد است، چگونگی مدیریت ارتباط با فرزند است. مشاوره بعد طلاق در واقع به زوجین آموزش میدهد در شرایط جدید چطور تربیت فرزندشان را بر عهده بگیرند که در این بین به فرزندآسیب کمتری وارد شود. و فرزند در محیطی امن و به دور از تنش و استرس تربیت سالم و موثری داشته باشد.
سخن پایانی
در آخر باید گفت برای بهبود کیفیت زندگی خود حتما از یک کلینیک روانشناسی معتبری کمک بگیرید تا با کمک متخصصین به نام و متبحر آن بتوانید از پس چالش های زندگی خود بعد از جدایی برآیید. کلینیک روانپزشکی و روانشناسی دکتر باقری با همراهی کادری مجرب در حوزه سلامت روان به خوبی فعالیت می کند. جهت دریافت مشاوره و برقراری ارتباطی می توانید از یکی از راه های زیر اقدام کنید.
شماره تلفن: 021-88012022 – 09100204269
بیشتر بخوانید: مشاوره کودک ونوجوان در تهران